skip to Main Content

 

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) insistira na što hitnijem donošenju novih, odnosno izmjenama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH kako bi se anulirali negativni efekti provedbe Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji definira oporezivanje toplog obroka i regresa.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović juče je na konferenciji za novinare podsjetio da je taj pravilnik stupio na snagu 3. oktobra dodajući da su se nadali da će njegova primjena biti prolongirana.

– Cjenimo da još nije kasno da se taj pravilnik stavi van snage i u tom smislu ćemo zamoliti za jedan sastanak kod ministrice finansija i premijera da pokušamo još jednom snagom argumenata, za koje smatramo da su na našoj strani, zamoliti da se njegova primjena odgodi za neki period do donošenja ovih zakona – kazao je Smailbegović nakon sjednice Upravnog odbora UPFBiH.

Te zakone, kako je dodao, potrebno je donijeti u što kraćem roku, a uz to je važno da njihov sadržaj bude u skladu s Reformskom agendom i da zaista bude rasterećenje privrede.

-Još nemamo nikakav tekst zakona, nisu nam dostavili iz Ministarstva finansija, mada smo se ponudili da aktivno učestvujemo u njegovom kreiranju i donošenju. Imamo neke naznake o načinu razmišljanja i prema onome što dosad imamo nisam siguran da nam on ide u prilog – dodao je Smailbegović.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da se ne mogu podržati reforme koje predstavljaju udar na najniže plate i koje idu na štetu poslodavaca i zaposlenih.

– Vanjskotrgovinska komora BiH u potpunosti podržava Reformsku agendu. Tendencija je da Reformsku agendu svi podjednako podnesemo i u tom kontekstu tražimo hitno donošenje ova dva zakona, te po mogućnosti stavljanje van snage Pravilnika kojim je definisano oporezivanje toplog obroka i regresa – rekao je Egrlić.

Udruženje poslodavaca F BiH, po njegovim riječima, očekuje da bude više uvažavano kao socijalni partneri s obzirom da su oni ti koji izvoze više od 9,2 milijardi KM vrijednosti roba iz ove zemlje i temelj su realne ekonomije.

Snježana Kopruner, direktorica  firme „GS-TMT“ Travnik i predsjednica Udruženja njemačkih poslodavaca u BiH kazala je da će primjenom Pravilnika poslodavci u Federaciji BiH morati izdvajati mjesečno 123 KM više po radniku.

Poslodavci su naglasili da poreske reforme moraju ići u pravcu rasterećenja privrede, kako je definisano Reformskom agendom, a ne novim nametima. Rasterećenjem privrede kroz smenjenje cijene rada, istakli su, povećat će se konkurentnost kompanija u FBiH, te povećati zapošljavanje uz istovremeno smanjenje sive ekonomije.

 

Izvor:FENA

Back To Top