skip to Main Content

PITANJE: Javno smo poduzeće čiji je osnivač općina i u svojim poslovnim knjigama imamo akumuliranih i obveza i potraživanja.

Što se tiče naslijeđenih / akumuliranih obveza, radi se o dugu za električnu energiju iz poratnog vremena za koje su postojale presude koje samostalno nismo mogli riješiti zbog teške financijske situacije u poduzeću, te se u rješavanje uključila i Općina kao naš osnivač, tako što je tijekom 2018. godine izvršila uplatu direktno na JP EP. Nama je za knjiženje dostavljen zaključak o izdvajanju granta iz proračuna za tu namjenu i dokaz o uplati. Riječ je o većoj sumi za naše poduzeće, a što nam predstavlja znatan vanredni prihod. Da li se ovakav prihod može tretirati kao prihod koji ne ulazi u poreznu osnovicu sukladno članku 4. Zakona i članku 8. Pravilnika – prihod od jedinica lokalne samouprave?

 

Što se tiče potraživanja, da li su porezno priznati rashodi na osnovu ispravke vrijednosti potraživanja ukoliko je IOS poslan a kupac odbija prijem, ili se IOS vrati zbog nepostojanja pravne osobe / prestanak s radom i sl., ili ako je IOS osporen za pravne osobe, odnosno većina kupaca su fizičke osobe, a u Zakonu o računovodstvu i reviziji u članku 28. stoji da su pravna lica dužna usuglasiti potraživanja i obveze?

Da li su ispravke vrijednosti potraživanja od kupaca fizičkih osoba porezno priznat rashod ukoliko je ili tužen ili je protekao rok od 12 mjeseci od roka dospijeća (potraživanja su akumulirana niz godina)?

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDKSA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top