skip to Main Content

Kristian Marić je inicijator projekta i predsjednik Online Student Servisa u Mostaru. Rođen je 1992. godine u Imotskom, a u Mostaru je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, studije je nastavio na Strojarskom fakultetu u Mostaru. Svoje prvo radno iskustvo stekao sam u Makarskoj 2013. godine, gdje je u dva mjeseca obavljao više poslova istovremeno, jer je znao da nema mnogo vremena na raspolaganju. Koliko god je na fakultetu naučio određeno teorijsko znanje, u praksi je to, kako kaže za portal Manager.ba, sasvim druga priča koja se ne može uspoređivati.

Kako dalje navodi u intervjuu  2014. godine život ga je odveo u Salzburg, gdje je tijekom ljeta radio kao student za jednu catering tvrtku. Tu je naučio koliko je potrebno biti strpljiv i ustrajan u poslu, i baš tu se rodila ideja o Online Student Service-u.

“Nakon jednog događaja, vidio sam da je radilo preko 40 ljudi, a što je važno za naglasiti, 90 posto ih je bilo mojih godina ili možda koju godinu i starije. Upitao sam šefa kuhinje koji je ujedno i vlasnik cateringa, koliko zaposlenih imaju. Odgovor koji sam dobio bio je- samo pet, a sve ostalo su studenti koji rade preko servisa i dobivaju naknadu za odrađeni posao. Naravno da nisam istog trenutka dobio čitavu sliku, odnosno viziju cijele ideje, ali nekoliko dana nakon toga sam kontaktirao Antonia i rekao mu da imam genijalnu ideju. Tako sam nakon dvije godine istraživanja i pripremanja došao do pokretanja OSS-a. U početku nas je bilo samo dvoje, ali nakon određenog vremena, počeli smo upoznavati ljude koji su željeli isto što i mi, a to je da spriječimo iseljavanje mladih ljudi iz ove prekrasne države i stvorimo nešto što će biti zasluga svih studenata i što će se vremenom širiti i pružiti svima iste mogućnosti. Što se tiče samog projekta, jednostavno rečeno, Online Student Service je zamišljen kao web platforma koja povezuje studente s jedne i poslodavce s druge strane, s ciljem zadovoljavanja obostranih potreba. Glavni cilj projekta je omogućiti poslodavcima raznoliki broj studenata koji će obavljati određene poslove, a s druge strane studentima mogućnost za dodatnom zaradom i radnom navikom,” kaže Marić za portal Manager.ba.

Kako dalje navodi sam početak ove ideje je bio težak, jer su već u startu svi kojima je predstavio ideju o projektu bili skeptični i gledali ju sa pesimizmom govoreći da su potrebna novčana sredstva i politička pozadina kako bi projekt uspio.

“Nije istina da je riječ samo o novcima i politici, kako bi se uspjelo u ovoj državi, već je važno da se projekt pokrene i da se od male grupe entuzijasta rodi jedna velika zajednica, i da ovaj grad i ovaj projekt budu slika i dokaz da je moguće ostvariti što god čovjek zamisli. Mostar je grad mostova i mi želimo biti živi mostovi koji će povezivati ljude i uspostaviti dugotrajnu vezu između studenata i poslodavaca,” kaže Marić.

O odzivu i reakcijama poslodavaca i studenata kaže: “Projekt je veoma zanimljiv i ima velikog potencijala, ali za velike stvari potrebno je i vremena. Trenutno je na web platformi registrirano preko 200 korisnika, i iz dana u dan, ta brojka raste. OSS je u fazi registracije i verifikacije, odnosno potvrđivanja korisničkih računa, te se nadamo da će uskoro početi pristizati oglasi za poslove od strane poslodavaca i prijave od strane studenata.”

Danas na projektu Online Student Service sa Kristijanom Marićem radi još šest studenata.

 

 

Back To Top