skip to Main Content

Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osma međunarodna investicijska konferencija, počela je danas u  Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. SBF 2017 okupio je više od 1.000 učesnika i novinara iz cijelog svijeta. U svom pozdravnom obraćanju Amer Bukvić, direktor BBI banke je naglasio da je ambicija SBF-a da privuče investicije, da je povjerenje u samom srcu svakog poslovanja, te da SBF gradi mostove između istoka i zapada.

-Jedna regija, jedna ekonomija tema je koja je još uvijek aktuelna. Naše razlike se trebaju predstaviti kao prilika a ne kao prijetnja. Jugoistočna Evropa treba pouzdanost i hrabrost naših poduzetnika, ali za uspjeh će im pomoći vlada i institucije. Strane investicije su imale značaj u ovom regionu.  Omogućuju da sofisticirani investitiori mogu podijeliti znanje i vještine. Na SBF-u znamo da je rezultat međuregionalna a ne saradnja kroz forum. To je značajan uspjeh – kazao je Bukvić.

Bandar M. H. Hajjar, predsjednik Islamske razvojne banke je pohvalio visok nivo organizacije foruma.

-Vaši napori su od značaja za razvoj ekonomije u region. IDB investira u poljoprivredu, zdravstvo i inrastrukturu. Najčešće realizirani projekti su su iz oblasti gradnje nekretnina i poljoprivrede. Do sada je IDB u jugositočnu Evropu investirala oko 67 miliona USD – rekao je predsjednik Hajjar.

U okviru ovogodišnjeg SBF-a bit će predstavljen niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Back To Top