skip to Main Content
Tk Vijece Planiranja

Vijeće za razvojno planiranje Tuzlanskog kantona juče je počelo s radom, konstituirajućom sjednicom i usvajanjem Poslovnika o radu.

Vijeće je savjetodavno tijelo Vlade Tuzlanskog kantona koje ima ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Tuzlanskom kantonu. Ovo tijelo djeluje u skladu s principima partnerstva i saradnje, a čine ga premijer Tuzlanskog kantona, kao predsjednik, gradonačelnik i općinski načelnici i drugi socijalno-ekonomski partneri.

– Prema odredbama Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH naša je obaveza da formiramo Vijeće za razvojno planiranje. Kao u mnogim stvarima i u ovoj oblasti Tuzlanski kanton prvi implementira svoju obavezu. Očekujem da ćemo ovim potezom i usklađenim planiranjem između Vlade TK, Grada Tuzle i općina našeg kantona, kao i monitoringom koji će vršiti nevladin sektor biti bliže građanima i njihovim potrebama – rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Nakon konstituisanja Vijeća i usvajanja Poslovnika o radu prezentaran je Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH, te nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona.

U okviru prezentacija predstavnik UNDP-a Nasir Nalić je istaknuo da Tuzlanski kanton prednjači i bilježi najbolje rezultate u razvoju poslovne i finansijske prilike, te da kao takav može biti ogledni primjer drugim regijama u BiH, saopćeno je iz Ureda premijera TK.

Back To Top