skip to Main Content

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) svečano je obilježila početak stručnog osposobljavanja 69 kandidata za kontrolore letenja koji bi na kraju svoje edukacije trebali u potpunosti kontrolirati bh. nebo.

Na konferenciji su se budućim kontrolorima letenja, kao i predstavnicima medija, obratili Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, Davorin Primorac, direktor BHANSA-e, njegov češki kolega Jan Klas te Jana Navratilova, voditeljica edukacijskog centra u Češkoj koji će educirati naše kontrolore letenja.

Ministar Jusko je kazao da je od početka svog mandata pratio ovaj proces koji je rezultirao današnjim činom. “Ispred nas je jedna nova, pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontrolira cjelokupan zračni prostor Bosne i Hercegovine, što je veliki benefit. U oktobru 2019. godine mi u potpunosti trebamo preuzeti kontrolu nad našim nebom. Bez obzira na to što je dosadašnji finansijski izdatak koji BiH plaća na godišnjem nivou blizu 27 miliona KM, puno je veći strateški benefit da pokažemo da naša zemlja ima kadar koji može preuzeti posao koji trenutno za nas obavljaju susjedi”, kazao je Ismir Jusko, poželjevši sreću budućim kontrolorima leta u zahtjevnoj edukaciji koja je ispred njih.

Ministar je kandidatima na kraju još jednom naglasio važnost posla o kojem ovise životi stotina ljudi koji se u nekom momentu nalaze iznad njih.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac iskazao je zadovoljstvo što se sa češkim partnerima realizira projekt koji je ocijenjen najvećim ovakve prirode u Evropi, a kojim je institucija na čijem je čelu korak bliže strateškom cilju kontroliranja svog zračnog prostora.

“Dinamički plan ugovora nam daje pravo vjerovati da ćemo u drugoj polovini 2019. godine imati dovoljan broj ovlaštenih kontrolora da svojim vlastitim snagama možemo kontrolirati cjelokupan zračni prostor Bosne i Hercegovine”, kazao je direktor Primorac.

Obuku kandidata za kontrolore leta obavit će pružatelj usluga zračne navigacije Republike Češke, kao najuspješniji ponuđač na međunarodnom tenderu, a direktor češke kompanije Jan Klas bio je počašćen što je baš njima pripao posao od tolikog značaja za našu zemlju, ali i region.

“Ovo je historijski ugovor i za Republiku Češku, ali i kompaniju koju vodim, ne samo zbog finansijskog aspekta ugovora već i zbog značaja preuzimanja kontrole nad svojim nebom naših bh. partnera. Ponosni smo što smo dio jednog ovakvog ugovora, drago nam je da vidimo i političku podršku ovom projektu, kao i spremnost tima BHANSA-e da zajednički radimo na njegovoj realizaciji”, kazao je direktor Klas, poručivši studentima da je pred njima težak posao, ali da su rezultati i mogućnosti koje im se sad otvaraju veliki.

Back To Top