skip to Main Content

Vlada Federacije BiH će se, na današnjoj sjednici koja je počela u Mostaru, izjasniti o postupku dodjele koncesije za izgradnju pumpne hidroelektrane (PHE) Vrilo, snage 66 MW, na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad. Postupak se provodi po osnovu samoinicijativne ponude ponuđača JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Na dnevnom redu su dvije tačke koje se odnose na nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, i to Prijedlog odluke o izuzimanju šumskog zemljišta i promjeni njegove namjena u građevinsko za potrebu izgradnje dionice Tarčin – Ivan, te davanje dozvole da, prije isplate naknade, Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar uđu u posjed nekretnina izvlaštene rješenjem Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče, s cilje omogućavanja izgradnje dionice Poprikuše – Nemila.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznat će Vladu o zahtjevu Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom PS Vitezit d.o.o. Vitez.

Na inicijativu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, danas će biti razmatrana informacija o razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća (MPS) za period 2016.-2017. godina. Kako je istaknuto, u ovom periodu MSP sektor u Federaciji BiH karakterizira trend rasta vrijednosti ekonomsko-finansijskih indikatora i poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dostavilo i izvještaj o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union Banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu, u kojem je navedeno da je u šest privrednih društava, prije dodjele kredita, bilo ukupno 507 zaposlenih i da je taj broj povećan na 581 zaposlenog. Ukupan godišnji prihod je iznosio je 36.931.092 KM, a nakon dodjele kredita 43.666.700 KM, što je povećanje od 6.735.608 KM ili 18,23 posto.

Back To Top