skip to Main Content

 Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati i inicijativu 26 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za izmjenu Zakona o radu, a koja se odnosi na to da usvojiocima i hraniteljima djece bude osigurano pravo na plaćeno odsustvo s posla za vrijeme perioda adaptacije, bez obzira na uzrast djeteta.

Na dnevnom redu je prijedlog za produženje roka za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne do 30.9.2017. godine, a Vlada će se izjasniti i o davanju saglasnosti za pokretanje postupka javne nabavke usluga putem otvorenog postupka za izbor pravne osobe kao stručnog konsultanta u izradi tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u dnevni red je uvršten i Program utroška dijela sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2017. godinu čiji je cilj subvencioniranje uplata privatnih preduzeća i poduzetnika za penzionisanja zaposlenika, u iznosu od 500.000 KM.

Vlada će se izjasniti o četiri programa raspodjele ukupno 3.098.000 KM namijenjenih fondacijama za izdavaštvo, bibliotečku djelatnost, kinematografiju, te glazbene, scenske i likovne umjetnosti.

Bit će razmotren prijenos krajnjim korisnicima stalnih sredstava i izvršenih radova u okviru provedbe Projekta “Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini” ukupne vrijednosti 3.386.888,58 KM.

Federalna vlada će razmatrati i Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period 2018.-2020. godina, čiji je cilj provođenje srednjoročne fiskalne strategije u budžetsku metodologiju, te definiranje okvira za planove budžetskih i vanbudžetskih korisnika.

Danas će biti razmotrena i informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o štetama u poljoprivredi zbog snijega i mraza.

Back To Top