skip to Main Content

Poboljšanje poslovnog ambijanta i razvoj malih i srednjih preduzeća ključni su za ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti, istaknuto je na konferenciji o liderstvu u biznisu koja je održana danas u Sarajevu.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je privatni sektor najvažniji za kreiranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, posebno za mlade ljude.

Dodao je da je cilj Reformske agende stvoriti više prostora za privatni sektor, ali da postoji otpor prema promjenama u ovoj zemlji.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da je vlada na čijem je čelu za kratko vrijeme koliko su na vlasti uradila jako puno na poboljšanju poslovnog ambijenta za mala i srednja preduzeća i da su rezultati već vidljivi.

– Nismo to uradili jer smo nešto posebno pametni već zato što slušamo realne probleme privrede i pokušavamo im olakšati poslovanje – naveo je Konaković.

Savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić kazao je da će se uskoro u proceduri naći novi zakon o doprinosima kojim će s trenutnih 41,5 posto na bruto plaću doprinosi biti smanjeni na 33 posto.

Pojasnio je da će te mjere imati agregatno neutralan efekat jer se proširuje porezna osnova za naknade koje nisu bile oporezivane poput toplog obroka, prijevoza, regresa, jubilarnih nagrada, otpremnina i slično, a proporcionalno se smanjuje stopa doprinosa.

Konferencija o liderstvu u biznisu održana je u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Ovakve konferencije do sada su održane u Tuzli, Bijeljini, Bihaću i Mostaru, a nakon današnje u Sarajevu slijedi posljednja koja će biti održana 9. februara u Banjoj Luci.

Back To Top