skip to Main Content

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni menadžer kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. Jang Sju parafirali su juče ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, prva faza Banja Luka – Prijedor.

Vrijednost projekta izgradnje autoputa Banja Luka –Prijedor, ukupne dužine 42,2 kilometra, iznosi 297 miliona evra. Parafiranjem ugovora o koncesiji stekli su se uslovi da kineski partner pokrene proceduru plaćanja koncesione naknade, a poslije uplate, biće zvanično potpisan ugovor o dodjeli koncesije.

Ministar Trninić naglasio je da je ostavljen razuman rok za uplatu koncesione naknade, poslije čega će se pristupiti zvaničnom potpisivanju ugovora, čime on postaje pravosnažan. On je podsjetio da su pregovori sa kineskim partnerima trajali skoro tri i po godine, te je dogovoren način finansiranja, izvođenja radova, rokovi i ostali tehnički detalji.

Prema riječima ministra Trninića, u međuvremenu je dobijeno i pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske za potpisivanje ugovora, mada to i nije bio jedan od presudnih uslova.

-Kineski partner se ugovorom obavezao da projektuje i drugu dionicu autoputa na pravcu od Prijedora do Novog Grada, te brzog puta prema Kozarskoj Dubici. Nadam se da ćemo poslije pet godina, kada završimo prvu fazu autoputa Banja Luka – Prijedor, nastaviti sa realizacijom ovih pravaca – zaključio je Trninić.

Dodao je da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za realizaciju planova, koji podrazumijevaju izgradnju mreže autoputeva i brzih puteva. Na ovaj način, istakao je ministar Trninić, Vlada Srpske pokazuje da nije stala u toj namjeri i da se nije zadovoljila sa prvih 105 kilometara autoputa.

-Nastavljamo prema Prijedoru, Rudanci na Koridoru Vc, očekuje nas i izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške, a nadamo se i veoma skorom okonačnju pregovora sa još jednom kineskom kompanijom u vezi sa koncesionim ugovorom za koridor Pet ce kroz teritoriju Republike Srpske, od Vukosavlja do Brčkog. Građani Srpske imaće na raspolaganju mrežu autoputeva, dugu 420 kilometara – zaključio je ministar Trninić.

Direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić nije krio zadovoljstvo činjenicom da je potpisan prvi koncesioni ugovor za izgradnju autoputa u Republici Srpskoj.

-Otvaranjem autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj i ovim ugovoorm pokazali smo da možemo i znamo da izgradimo. Autoput Banja Luka – Prijedor finansiraćemo na novi način, putem koncesije. To je veliki izazov za nas, ali smo spremni da uđemo u tu vrstu finansiranja projekata. Vjerujem da ćemo za pet godina imati još jednu svečanu ceremoniju puštanja u saobraćaj autoputa Banja Luka – Prijedor – obećao je Topić.

Vlada Republike Srpske je na sjednici, održanoj 1. oktobra 2018. godine, dodijelila koncesiju kineskoj kompaniji China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje, a koncesionar se obavezao na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade, koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona eura i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene pretplate.

Back To Top