skip to Main Content

Završetkom radova na izgradnji glavne infrastrukture vrijedne 2,6 miliona maraka svečano je otvorena tešanjska Poslovna zona Glinište.

Izgradnjom Poslovne zone Glinište na površini od 76 ha obezbijeđene su 33 nove lokacije za investiranje, novom saobraćajnicom su spojeni magistralni put M4 i regionalni put 474. Osim toga, novom saobraćajnicom su spojene poslovne zone Glinište i Ciglana.

“Nova Poslovna zona Glinište je naš odgovor na rastući ekonomski razvoj općine Tešanj. Više godina radimo da bismo na vrijeme obezbijedili nove lokacije za investiranje a samim time i nova radna mjesta. Oko 2,6 miliona KM uloženo u ovu Poslovnu zonu je investicija u budućnost općine Tešanj. Sama Općina je iz budžeta izdvojila oko 70% potrebnih sredstava. Imamo već završene investicije u ovoj Poslovnoj zoni, pripremaju se i nove. Gradnja Poslovne zone Glinište je projekat na kojem se može prepoznati strateški pristup i kontinuitet u razvoju općine, a godine pred nama će pokazati sav značaj izgradnje ove Poslovne zone. Uz ovu svečanost najavljujemo nove projekte na kojima radimo, a koji će obezbijediti ekonomski razvoj naše općine”, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Prvi radovi u novoj Poslovnoj zoni Glinište su realizovani 2012. i 2013. godine iz sredstava općinskih obveznica. Iz općinskog budžeta u gradnju ove Poslovne zone izdvojeno je 1,8 miliona maraka ili 70%, ZDK je sufinansirao sa oko 500.000 KM, dok su Vlada FBiH i Vijeće Ministara učestvovali sa oko 250.000 KM.

Izgradnjom Poslovne zone Glinište, Općina Tešanj je pokazala da razmišlja unaprijed, a mi u Vladi Zeničko-dobojskog kantona podržavamo ovakav pristup. I u narednom periodu opredjeljenje Vlade ZDK je da stvara što povoljniji ambijent za razvoj poslovanja naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu”, rekao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Za naredni period očekuje se gradnja nove 110 kV trafo stanice i uređenje kvalitetnijeg priključka Poslovne zone na magistralni put M4.

Back To Top