skip to Main Content

Predstavnici Delegacije EU u BiH i GIZ-a predstavili su danas u Sarajevu javni poziv za dostavljanje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u 21 općini u BiH.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava projekta EU ProLokal je 5.867.490 KM. Za ova sredstva mogu aplicirati mala i srednja preduzeća iz četiri sektora: metaloprerađivačkog, drvnog, agrobiznisa i turizma; te poljoprivredne zadruge; registrovani klasteri; organizacije za podršku biznisu u partnerstvu s najmanje tri preduzeća, i grupe preduzeća (minimalno tri člana iz istog lanca vrijednosti).

Za sredstva je moguće aplicirati iz općina – Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac; Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče; te Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Melvin Asin, šef kooperacije pri Delegaciji EU u BiH, na konferenciji je istakao da se nadaju da će ovim projektom uspjeti dalje stimulirati konkurentnost bh. malih i srednjih preduzeća, što bi trebalo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i ekonomskim rastom.

Karin Horhan, menadžerica Projekta izjavila je da im je cilj pomoći bh. preduzećima da postanu konukurentnije i da proizvode bolje proizvode koji će odgovarati zahtjevima tržišta. Smatra da će ovaj projekat uticati na poslovni učinak 1.500 farmera i 900 srednjih i malih preduzeća.

Kako je pojasnila na konkurentnost malih i srednjih preduzeća utiče poslovno okruženje u kojem rade, odnosno općine u kojima djeluju. Zbog toga se radi na tome da se pomogne i općinama koje podržavaju razvoj biznisa. Cilj je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja koje će biti povoljno za investiranje.

Gligor Stojkov, stručnjak za grant i inovacije u projaktu istakao je da će iznos grantova biti od 15.000 do 50.000 eura za pojedinačna preduzeća, dok je za partnerstva predviđeno između 25.000 i 100.000 eura.

Istakao je da projektni prijedlozi trebaju uključivati inovacije i inovativne pristupe u preduzećima, a da projektni prijedlozi parnerstava trebaju biti usmjereni na otklanjanje nedostataka u ciljnim sektorima.

Ispunjen, potpisan i opečaćen obrazac za prijavu potrebno je dostaviti na adresu: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (EU ProLocal Programme) najkasnije do 30. novembra.

Back To Top