skip to Main Content

PITANJE: Po odluci Općine … od 1950. godine, nosioci smo stanarskog prava na stambenom prostoru na području ove općine.  U ZK izvatku kao vlasnik te imovine vodi se lice koje se aprila 1950. godine odreklo državljanstva BiH. Zadnji upis u ZK je 1947. godina. Decembra 1958. godine, izvršena je nacionalizacija navedene imovine, a Općina … se od 1950. godine pa sve do danas u svim dokumentima pojavljuje kao vlasnik nekretnine. Svim članovima domaćinstva dodjeljivane su odluke o stanarskom pravu, a poslije smrti člana porodice koji je do tad bio nosilac stanarskog prava. Zadnje Rješenje o trajnom i nesmetanom korištenju izdato je 2006. godine. Kada je Općini … podnesen zahtjev da se omogući otkup tog stambenog prostora, isti je odbijen sa obrazloženjem da nekretnina nije vlasnistvo Općine …, nego privatno vlasništvo te da ista ne može biti predmet otkupa. Pokrenuli smo postupak da se Pravobranilaštvo Općine … upiše u ZK kao vlasnik i omogući nam otkup, ali bez uspjeha.

Na kraju smo pokrenuli tužbu pred Opštinskim sudom …, ishod je bio negativan po tužioca (porodicu). Postupajući po žalbi, Kantonalni sud potvrđuje prvostepenu presudu, sa vrlo površnim i neutemeljenim obrazloženjem, odnosno i u prvostepenom i drugostepenom postupku izostalo je uvažavanje činjeničnog stanja i primjena materijalnog prava ili stvarnog prava. Za sve navedeno postoji valjana dokumentacija.

Šta može učiniti u ovoj situaciji nosilac stanarskog prava? Da li može pokrenuti postupak za otkup stambenog prostora po osnovu dosjelosti jer su savjesni korisnici od 1950. godine?

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDKSA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top