skip to Main Content

Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će  obim razmjene u narednoj godini  dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.

Uprkos krupnim izazovima koji, zbog pada vrijednosti turske lire, posljednjih mjeseci prate globalnu trgovinu, izvoz iz Bosne i Hercegovine nije ugrožen.„ Izvoz iz naše zemlje je u konstantnom porastu. Pored činjenice da je izvoz iz Bosne i Hercegovine prvi put premašio  uvoz, u ovoj godini imali smo značajno povećanje  izvoza industrijskih proizvoda“, istakao je ministar Šarović.

Spoljnotrgovinski balans Bosne i Hercegovine značajno je unaprjeđen i time što je ministar Šarović sa saradnicima, uspio obezbjediti da se izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, a posebno brašna, u ovu zemlju enormno poveća, istaknuto je na sastanku. Slično je i sa izvozom mesa gdje su prvi put obezbjeđene sigurne kvote za izvoz, a kako je istaknuto, očekuje se da će u ovu zemlju uskoro biti isporučeno dogovorenih, novih tri do četiri hiljade tona mesa. Ministar Šarović je, takođe,  predočio problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje i ovog pitanja.

Sagovornici su ocijenili da postoji povećan interes investitora u Bosnu i Hercegovinu i da je neophodno što prije otkloniti postojeće prepreke za investiranje, kao što je nedostatak sirovine za preradu.  Ministar Šarović istakao je da u tom smislu ima jasan plan rješenja, koji se, između ostalog, odnosi i na  reformu drvne industrije, odnosno onemogućavanje daljeg izvoza sirovine u inostranstvo.

Back To Top