skip to Main Content

Autoput Koridor 5c

 

Realizacijom Projekta Koridor Vc na poddionici Buna – Počitelj i  poddionici  Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče značajno bi se smanjilo vrijeme putovanja i time bi se značajno doprinjelo uravnoteženom ekonomskom razvoju u regionu.

Potvrdio je to sekretar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Esad Osmanbegović pred delegatima Doma naroda koji se trebaju na vanrednom zajedanju izjasniti o prihvatanju zaduženja Federacije u iznosu od 80 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju navedenog projekta.

Naglašava da bi se projektom poboljšao potencijal za privredni razvoj što bi za posljedicu imalo povećanu udobnost i brzinu dnevne migracije stanovništva među glavnim gradovima.

Osim toga, očekuje se smanjenje troškova prijevoza robe i putnika, povećanje zaposlenosti, valorizacija geosaobraćajnog položaja BiH, povećanje konkurentnosti privrede na gravitacionom području koridora i pokretanje novih projekata i povećanje privatnih investicija u regionalnoj ekonomiji.

– Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar. U periodu implementacije Projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva za sufinansiranje projekta – kazao je Osmanbegović.

Realizacija projekta podrazumijeva izgradnju poddionice Buna – Počitelj, dužine 7,2 km i poddionice Klopče – Zenica Sjever, dužine 9,8 km. Nakon tunela Pečulj gradit će se dva vijadukta, jedan tunel Vraca koji završava neposredno pred ulaz u tunel Zenica.

Predstavnički dom ranije je odobrio ovo zaduženje.

 

Izvor:FENA

Back To Top