skip to Main Content

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP Željeznice Federacije BiH u 2016. godini iznosila je 6.279.938 KM.

Operativni prihod kompanije u 2016. godini iznosio je 106.774.182 KM, dok su operativni rashodi iznosili 100.494.244 KM.

– Smanjenje troškova bio je odlučujući faktor za povećanje operativne dobiti kompanije. Troškovi su smanjeni za 4.252.947 KM, a najveći udio u smanjenju troškova bilo je dalje smanjenje broja zaposlenih, tj. 122 uposlenika manje u 2016. godini. U posljednje dvije godine broj zaposlenih smanjen je za 316, dok je istovremeno u istom periodu povećan obim poslova u prevozu tereta, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Džafić dalje navodi kako je kompanija u 2016. godini, prevezla 8.863.000 tona robe, što je 26.000 tona više u odnosu na 2015. godinu, čime je nastavljen trend povećanja sa stabilnih 20% iznad prosjeka EU.

– Očekivali smo i bolji finansijski rezultat u tom smislu, međutim tržište čelika bilo je prošle godine pogođeno recesijom, zbog čega je Arcelor Mittal smanjio obim transporta za 700.000 tona. S druge strane, putničko saobraćanje je manje, a jedan od razloga je privremeno obustavljanje linije Čapljina – Sarajevo zbog rekonstrukcije pruge – pojašnjava Džafić i dodaje:.

– U godini koja je pred nama očekujemo dalje povećanje prihoda po osnovu transporta tereta.

S tim u vezi očekuje se uvođenje regulative za transport nafte u skladu sa evropskim sigurnosnim i ekološkim standardima, što bi Željeznicama FBiH godišnje donijelo dodatnih oko 25 miliona KM prihoda. S druge strane, planirano je dalje smanjenje troškova kroz nastavak smanjenja broja zaposlenih po principu prirodnog odliva (odlasci u penziju) za 400 ljudi do 2020. godine – kazao je Džafić i dodaje:

– Željeznice FBiH su generator ekonomskog razvoja, ekološke održivosti u kojoj je smanjenje CO2 imperativ, te garant bržeg i kvalitetnijeg razvoja saobraćajnog sistema, rasterećenja drumskog saobraćaja i povećanja sigurnosti u saobraćaju. Period spašavanja ove kompanije je iza nas. Iduće dvije godine mandata ove Uprave iskoristit ćemo za izgradnju jedne nove snažne kompanije. Ovom prilikom zahvalio bih se svim našim radnicima na ovim značajnim poslovnim uspjesima- izjavio je Džafić.

 

 

 

Back To Top