skip to Main Content

Poboljšanje položaja mladih i njihove uloge u društvu te podsticanje da sudjeluju u procesima odlučivanja, osnovni su ciljevi strategije za mlade općine Travnik, koja će važiti od 2019. do 2022. godine, a na čijoj izradi radi Centar za edukaciju mladih (CEM), u partnerstvu s Općinom Travnik.

Kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja te povećanje konkurentnosti na tržištu rada, strategijom se, među ostalim, želi utjecati na smanjenje odlaska mladih što je veliki problem za razvoj BiH, rečeno je na konferenciji na novinare u Travniku.

Program menadžer CEM-a Nedim Pripoljac kazao je kako je cilj sustavno rješavati probleme mladih i raditi na unaprjeđenju njihovog položaja.

– To je jedini ispravan način vođenja brige i politike o mladima i nadam se da ćemo, nakon njezine izrade, moći obećati da ćemo raditi i na njezinoj kvalitetnoj provedbi. Dakle, bitno je da to bude dobro urađen dokument, koji će odražavati stvarne potrebe mladih, i jasno definirati način implementacije – dodao je Pripoljac.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić istaknuo je kako će strategija predstavljati obvezu kako predstavnicima vlasti, tako i mladima koji, kako je rekao, trebaju preuzeti odgovornost i uključiti se u donošenje odluka.

– Strategija je dokument koji će identificirati potrebe mladih, a oni trebaju preuzeti rukovođenje svojim životom i uključiti se u sve procese. Potrebno je da preuzmu inicijativu i vrše pritisak na one koji donose odluke – istaknuo je Hadžiemrić.

Izradi strategije prethodit će istraživanja o potrebama i problemima, u kojima će sudjelovati 1.000 mladih, a predsjedateljica Općinskog vijeća Travnik Vlatka Lukić istaknula je kako ona ne može odgovoriti na sve izazove s kojima se mladi suočavaju, ali može na ključna pitanja koja će oni definirati.

– Drago mi je da ćemo kao lokalna zajednica imati jako važan dokument i da će sami mladi, svojim znanjem i iskustvom, sudjelovati u njezinoj izradi, a samim tim i rješavanju problema i poboljšanju svoga položaja – kazala je ona.

Strategija za mlade, koja treba biti finalizirana do listopada ove godine, odnosit će se na mlade od 15 do 30 godina, a vrijednost projekta je 20.340 maraka.

Back To Top