skip to Main Content
Općina Novo Sarajevo

Općina Novo Sarajevo u ovogodišnjem budžetu uspostavila je novi program u cilju podrške aktivnoj politici zapošljavanja koji se sastoji od niza mjera namijenjenih za podršku nezaposlenim osobama.

Ovim programom obuhvaćene su osobe koje traže prvi put zaposlenje, demobilisani borci i osjetljive kategorije stanovništva, a posebna podrška predviđena je za poduzetnike koji po prvi put započinju svoj biznis (start up biznis).

Za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od oko 600.000 KM, a program se sastoji od podrške radu Centra za razvoj karijere Novo Sarajevo, granta za aktivnu politiku zapošljavanja privatnim preduzećima i poduzetnicima.

Također, sastoji se od kreditno-garantnog fonda za pokretanje “start up” biznisa, granta za naknade u stručnom osposobljavanju bez zansivanja radnog odnosa, inkubatora poslovnih ideja za “start up” biznis te programa finansiranja samozapošljavanja po javnom pozivu.

Općina Novo Sarajevo 2017. godine nastavila je saradnju sa BBI bankom za podsticaj u zapošljavanju i razvoj biznisa, a od početka programa ukupno je odobreno 931.470 KM kredita, saopćeno je iz ove općine.

Back To Top