skip to Main Content
Opcina Centar

 

Prezentacija rezultata Projekta unapređenja poslovne klime – LIFE kojim je uspostavljen elektronski registar svih administrativnih procedura koje vodi Općina Centar, upriličena je juče u Općini.

Cilj projekta je da pruži podršku lokalnim vlastima u BiH u jačanju njihove konkurentnosti i poticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenja usluga za investitore i povećanje investicija u općini.

Kompletna administracija Općine Centar je radila na ovom projektu, a predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da je njegova realizacija dokaz da se može ići u racionalniju proceduru i naći bolje metode u poboljšanju usluga za građane, privrednike i investitore.

Tarik Šahović, menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u BiH, kaže da će ovim projektom biti pojednostavljena procedura dobijanja saglasnosti, dozvola, i sve ono što građani i privreda u servisnom centru Općine dobivaju.

– S Općinom Centar smo u proteklih osam mjeseci radili na skraćenju rokova, pojednostavljenju procedura, bržem i lakšem servisiranju građana i izlasku ususret privrednicima i investitorima. Time su ostvarene velike uštede u vremenu – kazao je Šahović.

Upotrebom Elektronskog registra svaki zainteresirani građanin ili pravni subjekt moći će u bilo koje vrijeme dobiti neophodne i pregledne informacije potrebne za rješavanje nekog predmeta u Općini.

Prvi rezultati se mogu očekivati u naredna dva mjeseca, a reforma cjelokupnog sistema, kaže Šahović, će biti kontinuirano uspostavljena.

Projekt LIFE implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji s britanskom ambasadom u BiH, s općinama koje su reformski orijentirane. Cilj projekta LIFE je poboljšanje poslovne klime na lokalnom nivou, povećanje konkurentnosti i privlačenju većeg broja investitora ovoj lokalnoj zajednici.

Izvor:FENA
Back To Top