skip to Main Content
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je potpisao ugovore sa 31 dobitnikom općinskih bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoju obrta.

U okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, Općina Centar Sarajevo je u svom prošlogodišnjem budžetu, između ostalog, obezbijedila i 70.000 maraka za podršku očuvanju i unapređenju obrtničke djelatnosti, posebno starih i tradicionalnih zanata.

Shodno tome, 6. novembra 2017. godine objavljen je javni poziv za dodjelu podsticajnih bespovratnih sredstava namijenjenih podršci razvoju obrta. Javni poziv je bio otvoren 30 dana, a po okončanju poziva komisija je izvršila evaluaciju i vrednovanje dostavljenih aplikacija i odabrala 31 obrtnika koji su ispunili uslove.

Bespovratna sredstva u pojedinačnom iznosu do 3.000 maraka dodijeljana su za obrte registrovane na području općine Centar ili za obrtnike sa prebivalištem na području općine Centar najmanje dvije godine, a da se zanatska djelatnost obavlja kao osnovno zanimanje. Namjena ovih poticaja je poboljšanje uslova rada obrtničke radionice, nabavka opreme i repromaterijala, obrazovanje i stručno usavršavanje, unapređenje promocije proizvoda i usluga i drugih aktivnosti vezanih za razvoj obrta. U javnom pozivu su navedeni i kriteriji za bodovanje, kao što su vrsta djelatnosti, izvori finansiranja, povećanje zaposlenosti, stari i tradicionalni obrti i drugo.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će ovakva praksa dodjele nepovratnih sredstava biti nastavljena i u budućnosti.

-Ova lokalna zajednica je veoma zainteresirana da suportira i daje podršku obrtnicima, a prije svega onima koji se bave deficitarnim zanimanjima. Želimo promovisati i očuvati tradicionalne stare zanate, te s tim u vezi pozivamo sve one koji su zainteresirani da se bave nekim od starih zanata da se jave u Službu za privredu i LER. Općina Centar će i kroz podršku start-up biznisima podržavati tradicionalne i stare zanate, te deficitarna zanimanja, a na godišnjem nivou za start-up izdvajamo oko 236.000 KM. Radujemo se svim vašim poslovnim uspjesima i tu smo da vam dajemo podršku i stimulišemo vaš trud i zalaganje. Općina Centar će vam obezbijediti i prostor na sajmovima da izlažete svoje proizvode, ili adekvatno prezentirate svoje usluge besplatno, istakao je Ajnadžić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Jasna Beba, sekretar Općine, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin, kao i Munevera Hodžić ispred Službe za privredu i lokalno ekonomski razvoj.

Back To Top