skip to Main Content
Parlament Fbih

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su juče izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica.

Namjera izmjena Zakona je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prijevoznika po najpovoljnijim uvjetima.

Gasal-Vražalica kazala je danas da se radi o zakonu koji je bio diskutiran na nekoliko prethodnih sjednica, podsjećajući da u sadašnjem Zakonu postoji diskriminacija za obračun tih troškova što je konstatirala i Institucija ombudsmana.

Naglasila je da Ministarstvo finansija i trezora ima stav koji nije potkrijepljen činjenicama i argumentima, tvrdi, jer se sindikat oglasio rekavši da nisu bili konsultirani kada je Vijeće ministara donosilo odluku o ovom pitanju.

– Zašto institucije traže način da napune budžet na obespravljenim radnicima, jer traže da se plati taksa od pet KM za obrazac kojim bi se utvrdilo gdje žive. Od Vijeća ministara nismo dobili nikakvu povratnu informaciju i tražimo da se ova diskriminacija ispravi – istaknula je.

Tokom razmatranja Izvještaja o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za prošlu godinu ukazano je na težak položaj ove institucije čiji je dug oko 130 miliona KM i postojanjem ove agencije prave se dodatni gubici.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Isaković upozorio je da niti ovaj saziv Vijeća ministara kao ni prethodni nije imenovao izvršni odbor Agencije čime je, smatra, pokazana nezainteresiranost za tu instituciju.

Kako je napomenula poslanica DF-a Mensura Beganović Agencija ne obavlja svoju osnovnu funkciju zbog koje je formirana, ona radi samo kako bi pokrila svoje operativne troškove zbog čega je njena sudbina vrlo upitna.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović najavio je da će na sljedećoj sjednici imati tri mjere koje bi mogle spasiti tu agenciju.

Svjetska banka je, kaže poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić, ponudila nekoliko različitih rješenja, ali se uvijek postavlja pitanje ko će platiti toliki dug Agencije zbog čega i smatra da se u cijeli proces trebalo uključiti Vijeće ministara.

Nakon rasprave o tim tačkama dnevnog reda sjednica je prekinuta jer nije bilo kvoruma, a odlučeno je da će biti nastavljena prije naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Back To Top