skip to Main Content
ODRŽAN SASTANAK DUŽNOSNIKA TUŽITELJSTVA BiH, TUŽITELJSTAVA ENTITETA, BRČKO DISTRIKTA BiH, INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP A BiH

U Tužiteljstvu BiH je održan radni sastanak na kojem je sudjelovala glavna tužiteljica Gordana Tadić sa svojim suradnicima, kao i predstavnici tužiteljstava FBiH i RS i Brčko distrikta BiH, zajedno sa dužnosnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a BiH.

Na sastanku je razgovarano o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, kao i daljnjim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka.

U narednom razdoblju glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH će tužiteljstvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju naputaka ICMP-a kojima će biti definirano daljnje postupanje sa posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka izuzetno je važan proces za obitelji žrtava i nestalih osoba, a također i za tužiteljstva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina.

Back To Top