skip to Main Content

Federalni premijer Fadil Novalić je, tokom jučerašnje posjete preduzeću „Arteli design“ u Livnu poručio da je drvna industrija sigurno jedna od najperspektivnijih grana privrede u Bosni i Hercegovini i dodao da se u ovom sektoru bilježi stalni rast svih parametara, pogotovo izvoza.

Naglasio je da se u BiH proizvodi jako kvalitetan namještaj.

– O tome smo se mogli uvjeriti prilikom obilaska pogona firme „Arteli design“. Radi se o proizvodima prepoznatim i traženim, prije svega na stranim tržištima – istakao je Novalić.

Federalni premijer je podsjetio da je Parlament FBiH nedavno usvojio Strategiju razvoja drvne industrije u kojoj su određeni osnovni pravci njenog razvoja.

– Drvna industrija je već sada bitan faktor ekonomskog rasta. Mislim da uz pomoć Strategije možemo u ovom sektoru računati na dodatna radna mjesta i još bolji bilans vanjskotrgovinske razmjene – naglasio je federalni premijer.

Novalić je predvodio delegaciju Vlade FBiH u posjeti Livnu, koja za cilj imala podršku privrednicima. U delegaciji su bili federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić.

Ministar Dedić je istakao da je nedostatak sirovine osnovni problem svih drvoprerađivača, dodavši da se godinama iz BiH većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci, umjesto da se proizvodi „domaći“ namještaj.

– Vlada Federacije BiH je poduzela brojne korake s ciljem da pomogne proizvođačima namještaja. Nedavnom odlukom, koju smo donijeli u saradnji s Vladom RS-a, zabranjen je izvoz sirovine iz BiH na period od dvije godine. Na izvoz određenih vrsta rezane građe uvedena je taksa – kazao je Dedić.

Osim toga, dodao je, u proceduri se nalazi i ključno rješenje za sve probleme sa sirovinom, a to je Zakon o šumama.

– Zajedno sa ovim zakonom, planiramo donošenje novih kriterija raspodjele sirovine, koje favorizuju upravo proizvođači namještaja – poručio je ministar Dedić.

Back To Top