skip to Main Content

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić je na sastanku sa zamjenikom direktora Komisije za privredu i investicije grada Ningbo Xu Jianhua-om i direktorom sektora za prekogranična ulaganja Ningbo-a Pan Yingming-om razgovarao o budućoj saradnji i aktivnostima koje bi dovele do unapredjenja privredne saradnje dvije zemlje.

Ningbo, jedan od najstarijih gradova u Kini, kao i jedna od najvećih svjetskih luka, ima oko 170.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini. Proglašen je za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, a među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona.

Predstavnici grada Ningbo su za predstavnike FIPA-e organizovali i niz sastanaka sa najvećim kompanijama, kojima su predstavljeni projekti iz energetskog sektora, transportne infrastrukture, ICT-a, kao i prerade drveta i proizvodnje hrane. Neke od kompanija su pokazale poseban interes za određene projekte, te je dogovoren njihov skori dolazak u BiH kako bi razgovarali sa vlasnicima projekata i relevantnim institucijama. FIPA će kao i do sada pružiti podršku potencijalnim investitorima, informišući ih o svim aspektima poslovnog ambijenta, analizama sektora i organizacije sastanaka i posjeta investicionim lokacijama.

Direktor FIPA-e je također bio počasni gost 5. konferencije o investicijama i saradnji privrednih komora Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i 1. samita federacije privrednih komora i privrednika Ningboa i zemalja centralne i istočne Evrope u sklopu inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

U toku svih događaja organizovanih u sklopu Samita trgovine i investicija Ningbo 2018, predstavljena je Bosna i Hercegovina i njeni potencijali, te je zaključeno da je neophodno intenzivirati promociju zemlje, proizvoda koje bi mogli izvoziti, kao i projekata interesantnih za ulaganje.

 

Back To Top