skip to Main Content
6 1

U bečkom muzeju “Papyrus” Nacionalne biblioteke Austrije otvorena je izožba “Rukopisi i papirusi” koja nudi uzbudljiv uvid u puteve znanja. Preko 50 eksponata, od najstarijih privatnih pisama pisanih na papirusu na latinskom jeziku do skupocjenog pergament kodeksa iz Srednjeg vijeka, prikazuje oblikovanje i očuvanje tekstova u vremenu kada je “copy-paste” bio još mukotrpan rad rukom.

U fokusu se nalaze klasici Starog vijeka od Homer do Vergilija, ali i tekstovi iz Rimskog Carstva. Originalna pisma prikazuju značaj i posebnost privatnog transfera znanja i oživljavaju svakodnevnicu Antike. Prikazani objekti potiču iz Nacionalne biblioteke Austrije i dokumentuju različite napore ljudi za obrazovanjem i literaturom, ali i raznovrsne načine prenošenja vijesti.

Poseban primjer pismene korespodencije iz svakodnevnog života posljednjeg razdoblja Starog vijeka su tzv. “Tri pisma za Macedoa” – najstarije u originalu očuvano svjedočanstvo latinske kulture pisma. Papirus pisma iz 1. stoljeća p.n.e. imaju formu koja nam je i danas poznata: pošiljalac, primalac i pozdrav stoje u prvom redu, a na kraju pozdrav na latinskom “Vele” i datum.

 

Back To Top