skip to Main Content

Po prvi put u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu sutra, 15. jula sa početkom u 10.00 sati, održat će se humanitarna „Trka u čast demokratije  – 15. juli“. Prije starta utrke prisutnima će se obratiti Haldun Koc, turski ambasador u BiH, koji će i zvanično označiti početak takmičenja.

U utrci će prvi put snage odmjeriti i neki od najbržih trkača iz regije. Iz Srbije dolazi Olivera Jevtić i njen kolega Naibei Samuel Kiplimo, porijeklom iz Kenije. Nastupiće i njegova sunarodnjakinja Lucia Kimani koja inače nastupa za našu zemlju. Bosnu i Hercegovinuće pored ostalihpredstavljati i Osman Junuzović, SrđanSamaradžić i Adela Čomor.

Na  humanitarnoj „Trci u čast  demokratije – 15. juli“ mogu učestvovati svi zainteresirani građani i građanke, besplatno, prikladna je za sve genaracije, donja starosna granica je deset godina. Startni brojevi se mogu uzeti danas, 14. jula od 16:00 do 20:00h na štandu u BBI Shopping Centru 3. sprat, i sutra, 15. jula od 09:00 do 09:45h u zoni starta/cilja trke.

Ceremonija proglašenja pobjednika i svečana dodjela donacije (deset invalidskih kolica) bit će upriličena u 10.30 sati. Glavni pokrovitelji utrke su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines – Predstavništvo u BiH i ZiraatBank u saradnji sa udruženjima Pomozi.ba i Balkanska platforma koje aktivno djeluju na polju humanitarnog rada u BiH. Na osnovu njihovog istraživačkog rada kada je u pitanju inkluzija, odabrali su dobitnike invalidskih kolica.

Staza je duga 3,5 kilometara, ugodna za trčanje ili šetanje. Trka počinje ispred Ambasade Republike Turske u Vilsonovom šetalištu bb, potom se trči prema hotelu Bristol i Elektroprivredi BiH sve do kraja Vilsonovog šetališta. Tu se takmičari okreću i trče nazad duž Vilsonovog šetališta odnosno do  mosta „Suada Dilberović“, gdje se ponovo okreću i trče nazad do cilja – zgrade turske ambasade.

Pokrovitelji utrke Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines – Predstavništvo u BiH, ZiraatBank, TIKA, Institut Yunus Emre, te Grad Istanbul pobjednicima i pobjednicama će dodijeliti vrijedne nagrade i poklone. Za prva tri mjesta u muškoj i u ženskoj kategoriji nagradni fond je 1.000, 500 i 250 KM, a za prvoplasirane Turkish Airlines je, također,  pripremio poklone – povratne avio karte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.

Back To Top