skip to Main Content

U Privrednoj komori Austrije u Beču održan je Forum metalske industrije Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjem forumu su se predstavile 22 kompanije iz BiH, dok su se iz Austrije prijavile 32 kompanije spremne na saradnju sa bh. kompanijama.

Nakon pozdrava i uvodne riječi moderatora događaja Konstantina Bekosa, prisutnima se obratio gospodin Richard Schenz, podpredsjednik Privredne komore Austrije poželivši prisutnima ugodan boravak u Austriji, a posebno pozitivne poslovne susrete, uz napomenu da kompanije iz Bosne i Hercegovine su uvijek dobrodošle u Austriju.

Ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić je izrazio spremnost pomoći kako bh. tako i austrijskim kompanijama za uspostavljanje poslovne saradnje između ove dvije države.

Podpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine je naglasio da PK FBiH, kao i uvijek do sada, stoji na raspolaganju u punom kapacitetu svim poslovnim subjektima, ne samo iz Austrije nego iz bilo koje države, kada je u pitanju ostvarivanje poslovne saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i činjenicu da BiH ima suficit u poslovno-trgovinskoj razmjeni sa Austrijom.

Trgovinski savjetnik Austrije u BiH Andreas Meindl privrednike iz Austrije kratko je upoznao sa trenutnim poslovnim prilikama i uslovima u BiH, naglasivši činjenicu da je Austrija najveći investitor u Bosni i Hercegovini kada se gledaju pojedinačne države, kao i to da Bosna i Hercegovina ima vrlo stručnu i edukovanu radnu snagu koja je spremna odgovoriti svim izazovima koji se pred njih postave.

U okviru Foruma održani su B2B razgovori između bh. i austrijskih privrednika.  Značaj austrijskog tržišta za bh. metalsku industriju pokazuje i veliki interes bh. kompanija za ovim susretima. Isto tako, bh. kompanije iz sektora metalske industrije su veoma interesantne kompanijama iz EU. Duga industrijska tradicija u BiH, obrazovan i stručan kadar, te blizina tržišta EU, bh. kompanije stavlja u dobru poziciju u pregovorima sa inostranim partnerima. Poznato je da je metalski sektor glavni izvozni sektor u BiH i ovakvi susreti mogu samo dodatno pojačati izvoz i omogućiti razvoj sektora metala. Nakon B2B susreta i novih poslovnih prilika, bh. kompanije će zasigurno opravdati povjerenje koje  uživa metalska industrija Bosne i Hercegovine.

Privredna komora FBiH će nastaviti aktivnosti promocije bh. potencijala i povezivanja bh. kompanija sa kompanijama iz EU i šire, a proizvodnja i izvoz su parametri koji će u Bosni i Hercegovini i dalje rasti.

Back To Top