skip to Main Content

Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija sa saradnicima održao je sastanak sa direktorom firme “Forschner” Zdenekom Zemanekom i vlasnikom kompanije “Publicum” iz Sarajeva Mustafom Štukanom.

Bilo je riječi o industrijskim zonama na području Kalesije, poticajnim mjerama i onome šta općina može učiniti da bi investitori došli ulagati u našu općinu, otvarali nove pogone i nova radna mjesta.

“Mi smo usvojili Program poticajnih mjera, tako da svi novi investitori imaju mogućnost da dobiju povrat novčanih sredstava koje ulože prilikom kupovine zemljišta, kroz nova zapošljavanja”, rekao je načelnik Džafić.

Direktor kompanije “Forschner” Zdenek Zemanek rekao je da oni imaju plan ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i da je riječ o firmi koja bi na početku zapošljavala oko 1.000 radnika, a sama investicija na početku bi bila oko 10 miliona eura.

Zijad Kulanić šef u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove potencijalne investitore je upoznao i sa drugim procedurama koje su zakonom propisane istakavši da će općinski načelnik biti na raspolaganju za svaki vid pomoći kako bi ukoliko se odluče za Kalesiju što prije počeli sa gradnjom proizvodnih hala i proizvodnjom.

Inače riječ je o firmi koja je osnovana u Njemačkoj, a svoja predstavništva ima u Ukrajini, Češkoj, Turskoj, Albaniji ali i u Indiji, Kini i Meksiku,  a proizvode kablove za automobilsku industriju, kao i kablove za radne mašine i elektrouređaje.

Načelnik Džafić je potencijalne investitore upoznao i sa industrijskom zonom i parcelama koje su na raspolaganju i na kojima bi moglo se graditi u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović, šef u Službi za privredu i budžet Abdulah Gutić, te direktor Agencije za razvoj općine Kalesija Edin Glogić.

Back To Top