skip to Main Content

Skupština ZDK-a je usvojila Odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Evrope za projekt “Regionalni vodovod Plava voda”.

Usvajanju ove odluke prethodilo je donošenje izmjena i dopuna kantonalnog budžeta po skraćenom postupku u vezi sa ovim kreditnim zaduženjem.

Jednoglasno je Skupština ZDK-a usvojila Vladin prijedlog odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” u iznosu od 14,3 miliona eura.

“Želim građanima Zenice da čestitam da im poručim da smo u prilici da Zenica riješi svoje vodosnabdijevanje u narednih 100 godina, slijedi potpisivanje nekoliko desetina ugovora svih aktera, banaka, javne ustanove ‘Plava voda’, ali evo mi ćemo se kao Vlada staviti na raspolaganje da pomognemo u tom dijelu jer imamo kapaciteta za to” kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

ZDK je, osim direktnog učešća u vraćanju kredita u iznosu od 3,4 miliona eura, praktično garant da će Grad Zenica izmiriti svoje obaveze.

“Gradsko vijeće je donijelo odluke koje su bile potrebne kao pretpostavka i za donošenje ove odluke, uključujući i raspolaganje, odnosno davanje garancije raspoloživim kreditnim kapacitetom grada za ovaj projekat, koji je za Zenicu korak od 7 milja i koji predstavlja rješavanje višedecenijskog problema vode”, istaknuo je Selver Keleštura, v.d. sekretara GV Zenica.

Podsjećamo, “Plava voda” je prvi infrastrukturni projekt koji zajednički realiziraju dva kantona i koji trajno rješava pitanje pitke vode za oko 250.000 građana u Zenici, Travniku, Novom Travniku, Busovači i Vitezu.

“Tenderska dokumentacija s kojom bi se pozvali svi izvođači da rade na izvođenju projekta i tehnička dokumentacija je spremna već godinu dana. Ono što nije spremno to je administarstivne procedure nisu sve ispoštovane, ide veoma sporo i uglavnom se tiču nas, lokalnih institucija”, rekao je Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod “Plava voda”.

Procjenjuje se da bi tender za izvođača radova na izgradnji vodovoda “Plava voda” mogao biti raspisan u narednih nekoliko mjeseci, a kompletan posao završen u naredne dvije godine. Ukupna vrijednost regionalnog vodovoda “Plava voda” je oko 22 miliona eura, a sredstva će biti osigurana kreditom Evropske razvojne banke i Razvojne banke Vijeća Evrope. Finansijski stručnjaci tvrde da se radi o povoljnom kreditnom aranžmanu  na  period  od 15 godina uz 1 % kamate i  šestomjesečni euribor.

(federalna.ba)

Back To Top