skip to Main Content

Jubilarno deseto izdanje Sarajevo polumaratona održaće se 18. septembra 2016. godine, a na startu u 9.00 sati ispred BBI Centra, okupiće se veliki broj trkačica i trkača iz više od 30 zemalja svijeta. Malim pionirskim koracima, ali sa jasnim ciljevima i vizijama, Udruženje Marathon počelo je 2006. godine sa organizacijom ovog sportskog događaja koji se danas sa pravom smatra jednom od najmasovnijih i najpozitivnijih sportskih priča Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Nastao sa željom da se obilježi Međunarodni dan bez automobila, sarajevski polumaraton danas je postao svojevrstan pokret sa stotinama građana koji svakodnevno kroz Školu trčanja Klix ili individualno, čine svoj život zdravijim i sretnijim.

Desetogodišnje putovanje sigurno nije bilo lako, ali put do uspjeha nikad ne dolazi preko noći. Od 62 takmičara i takmičarke sa prve utrke, Sarajevo polumaraton došao je do ovogodišnjih 2000 takmičara i takmičarki iz više od 30 zemalja. Ovaj uspjeh Udruženje Marathon Sarajevo dijeli sa svojim trkačima i trkačicama i posebno sa mladim naraštajima, jer desetine hiljada istrčanih kilometara, desetine hiljada litara vode i nekoliko miliona sagorenih kalorija rezultirali su veoma dobrom reputacijom i činjenicom da je sarajevski polumaraton postao redovan događaj za veliki broj trkača i trkačica kako u regionu tako i u Evropi i Evropskom atletskom Savezu.

Za svoj desetogodišnji jubilej trasa sarajevskog polumaratona dobila je i službeni AIMS certifikat. U skladu s međunarodnim propisima i standardima izvršeno je službeno mjerenje staze, tako da će i svi eventualni rekordi na stazi biti potpuno važeći na svjetskom nivou. Sa ovim certifikatom polumaratonska trasa ima dodatni kvalitet i značaj.

Sarajevo polumaraton nastavlja svoj put promocije zdravog načina života i povećanja svijesti javnosti o bitnosti očuvanja naše životne sredine. Našu zemlju i naš glavni grad u proteklih deset godina posjetile su hiljade turista koji su sa sobom ponijeli najpozitivnija iskustva. To je još jedan od pokazatelja kako sport može biti važan faktor u razvoju društva i zbližavanju ljudi, te kako ovakav događaj ima uticaj ne samo na sport nego i na turizam i ekonomiju jedne zemlje.

Slogan jubilarnog 10. Sarajevo polumaratona, “Half marathon, full experience“, na najbolji način oslikava atmosferu koja okružuje ovaj projekat u danima prije i poslije utrke. Mnogo pozitivne energije koju sa sobom nose svi trkači i trkačice, najbolja je motivacija organizatorima da nastave sa najpozitivnijom pričom u gradu koja je do sada privukla veliki broj građana Sarajeva i značajno promijenila njihove životne navike.

 

 

Back To Top