skip to Main Content

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se juče, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za zemlje Zapadnog Balkana Holgerom Muentom. Susretu je prisustvovao i direktor Predstavničkog ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Prema riječima Muenta, investicije EBRD-a u BiH prošle godine su iznosile 200 miliona eura u 15 projekata. Ovo su do sada rekordna ulaganja, a toliko je planirano i tokom 2017. godine. Istaknuo je da su to značajna sredstva, ali i dokaz da se planirani projekti provode.

EBRD ima više projekata u BiH, a oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice, te mala i srednja preduzeća koja su uz pomoć ovih kreditnih linija značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde Europske unije. Značajna korist od ovih fondova se pokazala i u ulaganju u izgradnju Koridora Vc. Investicije u autoceste i ceste i dalje su najveći planirani projekti u BiH u ovoj godini.

Prema riječima premijera Novalića entiteti nisu odustali od uvođenja putarina, kao svojevrsne takse za autoceste i ceste i glavnog izvora finansiranja ovako velikih infrastrukturnih projekata.

– Riječ je o sredstvima koja bi bila korištena isključivo za gradnju autoceste i cesta, a što bi donijelo dobrobit za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji nikakva mogućnost da ona budu utrošena u neke druge namjene, a pogotovo ne za „krpljenje rupa“ u budžetu, što neki zlonamjerno pokušavaju predstaviti. Važnost uvođenja putarine je i u tome što EBRD kao i sve druge finansijske institucije na to gledaju kao kolateral za druga ulaganja. Neuvođenje putarine je izazvalo poteškoće u nastavku aranžmana s MMF-om, ali mi ne namjeravamo odustati od provođenja te obaveze – istakao je Novalić.

Sagovornici su se složili da će saradnja Vlade Federacije BiH i ove međunarodne finansijske institucije na određenim projektima i provedbi Reformske agende u segmentu koji se odnosi na poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomskog upravljanja, i dalje biti uspješna i davati dobre rezultate.

Razgovarano je i o pripremama za Samit o Zapadnom Balkanu koji će 12. jula biti održan u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, a predstavlja korak napred u jačanju regionalne saradnje, povezivanju poslovnih zajednica i procesu evropskih integracija zemalja regiona.

 

Back To Top