skip to Main Content

 

Trećina europskih banaka mora biti ugašena ili spojena kako bi se obnovila financijska stabilnost, upozorio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda Peter Dattels na aktualnom godišnjem sastanku ove financijske insitucije u Washingtonu.

“Trećina sektora koja predstavlja 8,5 triliona dolara ostaje slaba i nesposobna za generiranje održivog profita”, kazao je Dattels, prenosi Indikator.ba.

Dodao je kako postoji previše podružnica s premalo depozita i previše banaka s visokim troškovima financiranja.

Njegovi oštri komentari dolaze u jeku krize koja je zahvatila Deutsche Bank zbog problema u sporu s američkim Ministarstvom pravde. “Deutsche Bank je u središtu ovog izazova”, rekao je on.

Dattelsove izjave nadovezuju se na pregled financijske stabilnosti za 2016. koji je ovih dana objavio MMF, a u kojem se navodi da se “Europa treba hitno i opsežno uhvatiti ukoštac s problemima loših kredita, kako bi smanjila troškove i napravila strukturna poboljšanja”.

U izvješću se posebno akutnim označava problem loših kredita koji u Europi iznose 900 milijardi eura, a od kojih trećina dolazi iz talijanske bankarske mreže.

Takođe, navodi se kako su talijanske i portugalske banke suočene s ozbiljnim izazovima profitabilnosti i razinama kapitala.

“Probleme djelomično uzrokuje okruženje vrlo niskih kamatnih stopa u kojima banke u razvijenim zemljama rade. Borba za profit također odražava trajnu ekonomsku slabost u razvijenom svijetu, što znači slabiju potražnju za kreditima”, navodi MMF.

Izvještaj MMF-a o globalnoj financijskoj stabilnosti također podcrtava zabrinutost u pogledu najnovijih trendova u japanskim bankama i sigurnost osiguravajućih društava i mirovinskih fondova.

 

Izvor:FENA

Back To Top