skip to Main Content

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH održan je okrugli stol o temi: „Unaprjeđenje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU putem kontrole proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka u Bosni i Hercegovini“.

Iako mljekarska industrija proteklih godina drži pozitivan trend izvoza, te je izvoz u odnosu na 2016. godinu povećan za 12% (76 miliona KM), naglašen je izvoz UH sterilizovanog mlijeka, vrhnja i fermentisanih napitaka 89% , odnosno proizvoda sa nižom dodanom vrijednosti, dok sir, puter i mliječni namazi čine svega 11% ukupnog izvoza. Vodeće izvozno tržište je i dalje Crna Gora, a značajno je pomenuti i skok izvoza u Republiku Hrvatsku i to za čak 200% u odnosu na 2016. godinu, iako je to još uvijek nedovoljno za dostizanje izvoza iz 2012. godine. U BiH najviše uvozimo sir i to u vrijednosti od 73 miliona KM (52% od ukupnog uvoza). U 2017. godini uvezli smo ovih proizvoda u vrijednosti od 142 miliona KM. Najviše mlijeka i mliječnih proizvoda uvozimo iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Sastanku su osim predstavnika mljekarske industrije BiH, prisustvovali predstavnici relevantnih bh. i entitetskih institucija. S obzirom na to da je sektor mljekarstva jedan od vodećih izvoznih sektora u okviru prehrambene industrije, posebna pažnja posvećena je unaprjeđenju postojećih proizvoda na ino tržišta kao i unaprijeđenju ponude palete mliječnih proizvoda.

Osim toga, diskutovalo se i o problemima koji koče razvoj mljekarske industrije a tu se prije svega ubrajaju nepostojanje robnih rezervi, zatim neprilagođena poreska politika, nepostojanje kreditnih linija banaka u svojstvu podrške poljoprivrednopj proizvodnji, te nedostatak nepovratnih EU sredstava.  Naglašena je i stavka obilježavanja životinja kao esencijalna za stvaranje registra, te potreba za pojačanom kontrolom uvoza proizvoda mljekarske industrije. Još jednom je podcrtan apel realnog sektora za donošenjem zakonskih i podzakonskih akata s ciljem jačanja cjelokupnog sistema u BiH, želeći da se osnaži primjena sistemskih uslova, kako bi se, između ostalog, otvorio prostor za jače pozicioniranje mljekarske industrije. Naglašen je značaj razmjene informacija i zajedničkog djelovanja svih aktera u lancu ove privredne grane.

Back To Top