skip to Main Content

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo juče je, s dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, posjetila olimpijsku planinu Trebević, jedno od omiljenih izletišta Sarajlija.

Ministrica Đapo je naglasila da danas Trebević predstavlja sve značajaniji turistički i rekreativni centar u ljetnom i zimskom periodu, o čemu svjedoče brojna ulaganja u kreiranje sadržaja, kao što su hoteli, zabavni park, igrališta sa djecu, kolibe i restorani.

Ona se, ovom prilikom, upoznala s radovima na izgradnji nove Trebevićke žičare i interesirala da li je sve spremno za otvorenje zabavnog parka Sunnyland na Trebeviću, i upoznala sa sve bogatijom i interesantnijom turističkom ponudom ove planine.

Ministrica je naglasila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ranije finansijski podržalo izgradnju Žičare i da će i dalje podržavati razvoj turizma na Trebeviću. Pozvala je sve nivoe vlasti da se uključe u finansiranje Trebevićke žičare, jer će njenim stavljanjem u funkciju biti obogaćena turistička ponuda i vrlo brzo bila vraćena uložena sredstva.

Također, pozvala je građane da što više posjećuju i uživaju u prirodnim ljepotama naših planina, ali i drugih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.

Planina Trebević (1.629m n/v) se nalazi iznad glavnog grada Bosne i Hercegovine i čini ga možda jedinstvenim glavnim gradom na svijetu, jer za samo sat i trideset minuta iz centra grada do vrha, odakle se pruža predivan pogled na prelijepe planine i doline. Atraktivni pogledi, telekomunikacijski toranj, bob-staza sa Olimpijade 1984. godine, restoran “Vidikovac”, hotel “Prvi šumar”, bujna flora, više stotina vrsta drveća i čitav niz endemičnih vrsta – sve su to razlozi po čemu je Trebević bio prepoznatljiv, ali trenutno nedostaje onaj jedan, možda i najvažniji – Trebevićka žičara.

Back To Top