skip to Main Content
Sarovic Ivancov

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov sastali su se juče u Sarajevu kako bi razgovarali o provođenju saradnje dogovorene na II sjednici Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, održane 17.maja u Moskvi. Riječ je o unaprjeđenju bilateralne saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, energetike, nafte i gasa, industrije, poslovne saradnje te modernizacije objekata sektora toplinske i električne energije i hidroenergije.

Ministar Šarović je potvrdio opredijeljenost za što skorije okončanje preostalih bilateralnih pregovora za pristup tržištu u okviru Svjetske trgovinske organizacije, kako bi Bosna i Hercegovina do kraja 2017.godine postala njena punopravna članica. U tom kontekstu ambasador Ivancov izrazio je punu podršku pregovorima za ispunjavanje preostalih uslova za članstvo u ovoj važnoj svjetskoj organizaciji.

Ovom prilikom, ruski ambasador uručio je poziv ministra energetike Ruske Federacije Aleksandra Novaka, za učešće ministra Šarovića na Energetskom samitu, u oktobru u Moskvi.

Back To Top