skip to Main Content

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Holandije Reinout Caspar Vosom i šefom diplomatskog ureda Belgije u BiH Williamom Asselbornom o uspješnoj realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i potencijalnim novim projektima i investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Program oporavka Srebrenice, Bratunca i Milića te projekat Birač rezultirali su brojnim pomacima na ekonomskom razvoju ovih regija, kako kroz povećanje broja radnih mjesta tako i kroz razvoj infrastrukture, sistema vodosnadbijevanja, elektro – napajanja te pristupa obrazovanju i poboljšanju javnih usluga, istaknuto je na sastanku. „Riječ je o zaista značajnim, razvojnim projektima Vlade Holandije na unapređenju ukupnog socioekonomskog oporavka ovih regija, koji se dalje mogu implementirati širom zemlje i biti platforma za intenzivniji razvoj svih regija“, istakao je ministar Šarović.

Program oporavka regije Srebrenica provodio se od 2012. godine sa vrijednošću od oko 45 miliona dolara, dok je projekat Birač, koji se provodi u zadnjih pet godina, usmjeren na ruralni razvoj i vrijedan je 5, 2 miliona dolara.

Ambasador Kraljevine Holandije i šef diplomatskog ureda Belgije izrazili su punu podršku radu ministra Šarovića uz najavu intenziviranja saradnje i novih važnih projekata,  kao što su projekti vodosnabdijevanja u pojednim bh.gradovima.

Back To Top