skip to Main Content

 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, sudjeluje na Međunarodnom pravnom kongresu koji se održava od 17.10. do 19.10. u Istambulu a na kojem se razmatraju iskustva zemalja iz cijelog svijeta s ciljem jačanja pravosudne suradnje, olakšavanja funkcioniranja pravosuđa i alternativnog rješavanja sporova.

Govoreći o korištenju alternativnih pravnih sporova u Bosni i Hercegovini, ministar Grubeša je istakao da u našoj zemlji postupak medijacije nije upotrijebljen u punom kapacitetu, prije svega zbog neupućenosti aktera u sam postupak ali i zbog nepoznavanja prednosti postupka. “Odlučni smo unaprijediti ovaj pravni institut s ciljem rasterećenja sudova i smanjenja broja zaostalih predmeta, što zahtjeva dodatni angažman svih sudionika.“, istakao je ministar.

Naglašavajući da iskustva pokazuju da uvođenje postupka meditacije predstavlja izazov  za sve zemlje svijeta, ministar je istakao važnost informiranja i upoznavanja svih sudionika o mogućnostima i prednostima u primjeni ovog instituta, u svim vrstama postupaka.  “Bosna i Hercegovina je tek na početku procesa reforme pravosuđa s ciljem podizanja povjerenja građana u pravosuđe BiH, zbog čega je nužno koristiti i afirmirati institute koji će doprinijeti ovom procesu. Medijacija efikasno rješava sporove stranaka i dokazano rasterećuje pravosuđe, te daje prostora pravosuđu da se adekvatno i kvalitetno posvete  onim predmetima koji istinski traže da se o njima odlučuje na sudovima“, naveo je ministar Grubeša.

Učesnici Međunarodnog pravnog  kongresa su predstavnici najviših sudskih instanci i pravni stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Južne Koreje, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Azerbejdžana, Kazahstana, Libana, Nigerije i brojnih drugih zemalja svijeta.

 

Back To Top