skip to Main Content
Jusko Berlin 1

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko prisustvuje Međunarodnom prometnom sajmu „InnoTrans“, koji se održava u Berlinu od 19. do 22. septembra, a u okviru kojeg je 20. septembra održan Samit lidera u sektoru željeznica.

Samit je okupio ministre, izvršne direktore željezničkih i infrastrukturnih operatera, visoko rangirane predstavnike željezničke industrije i udruženja iz više od 50 zemalja.

Željezničke kompanije suočavaju se sa novim mogućnostima i izazovima uslijed digitalnih trendova, 4.0 tehnologija, automatiziranog željezničkog i elektronskog naplaćivanja karata. U skladu s tim, učesnici konvencije pokušali su pronaći odgovor na pitanje na koji način ove inovacije mogu ispuniti očekivanja, poticati željeznički prijevoz i rješavati pitanja putnika.

Na Samitu u Berlinu se razgovaralo i o razmjeni evropskih i globalnih prometnih politika, strateškom razvoju željeznica i međunarodnoj razmjeni stručnjaka.

Moderatorica Samita bila je Karin Helmstaedt, novinarka i prezenterka Deutsche Wellea. Glavno obraćanje na temu „Inovacije i digitalizacija u željezničkom sektoru“ imao je Alexander Dobrindt, federalni ministar prometa i digitalne infrastrukture, a na panel-diskusiji govorili su Violeta Bulc, povjerenica EU za promet, Rumaih bin Mohammed Al-Rumaih, predsjedavajući i generalni predsjednik Organizacije željeznica u Saudijskoj Arabiji (SRO), Alistair Dormer, globalni izvršni direktor za željeznice Hitachi Rail Europe, Patrick Jeantet, zamjenik predsjedatelja Željeznica Francuske (SNCF) i izvršni direktor SNCF Réseau, te Rüdiger Grube, izvršni direktor i predsjedavajući Upravnog odbora Deutsche Bahn AG-a.

Na marginama ovog velikog skupa, ministar Jusko se sastao sa Violetom Bulc, povjerenicom EU za promet, a imao je i kraći susret sa predstavnicima hrvatske kompanije „Končar“.

 

Back To Top