skip to Main Content
5 Bh Kongres O Cestama 1 2

 

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko otvorio je juče u Sarajevu 5. bh. kongres o cestama. Kongres pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa BiH organizira Udruženje konsultanata inžinjera Bosne i Hercegovine u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC).

Ministar Jusko u svom je obraćanju naglasio značaj ovakvih susreta koji su međunarodnog karaktera i koji okupljaju eminetna imena iz sfere cestovne infrastrukture.

„Od razmjene informacija na ovom Kongresu svi će imati koristi. Razmjena iskustava u izgradnji, održavanju i upravljanju cestama, nesumnjivo vode ka kvalitetnijim rješenjima, na korist svih učesnika u ovakvim projektima.

Poznato je da je prometna infrastruktura značajan faktor u regionalnom povezivanju, s direktnim ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. U kontekstu naglašavanja značaja cestovne infrastrukture, moram istaknuti da je zajednička inicijativa Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija, bilateralnih donatora i vlada zapadnog Balkana rezultirala Zapadno-balkanskim investicijskim okvirom, poznatijim kao WBIF, koji podupire društveno-ekonomski razvoj i ulazak u Evropsku uniju svih zemalja zapadnog Balkana kroz pružanje finansiranja i tehničkoj pomoći za strateške investicije, posebno u cestovnu infrastrukturu“, rekao je ministar Jusko.

On je sa zadovoljstvom prenio punu podršku najviših političkih faktora u Bosni i Hercegovini, kad je razvoj i izgradnja cestovne infrastrukture u pitanju, pri čemu je naglasio da ne misli samo na intenziviranje aktivnosti na izgradnji autoceste na Koridoru Vc nego i na razvoj svih kategorija cestovne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

5 .Bh. kongres o cestama trajat će dva dana i okuplja učesnike iz većine evropskih zemalja.

Back To Top