skip to Main Content

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, u okviru TEN-T dana u Ljubljani, jučer je učestvovao na ministarskom sastanku sa komesarkom Bulc i predstavnicima evropskih finansijskih institucija, a sastanku na najvišem nivou prisustvovali su i predstavnici Republike Turske.

U svom uvodnom izlaganju, komesarka Bulc je istakla značaj potpisa Ugovora o prometnoj zajednici, naglašavajući da je jedan od prioriteta Evropske komisije koordinacija i prekogranična saradnja, sa posebnim naglaskom na zemlje zapadnog Balkana. Naglasila je da sigurnost u cestovnom prometu nije političko pitanje te da Evropska komisija očekuje konsenzus svih učesnika, pozitivno ocjenjujući napredak BiH u strateškom pristupu, oblasti infrastrukturnog povezivanja i sigurnosti cestovnog prometa.

U svom izlaganju, ministar Jusko je naglasio važnost razvoja prometnih mreža u cilju smanjenja razlika u stepenu razvoja, istakavši značaj angažmana Republike Turske kad je povezivanje Sarajeva i Beograda u pitanju.

Ministar Jusko je informirao prisutne o nadležnostima Ministarstva kada su u pitanju granične procedure, aktivnostima oko zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, Sporazumu između BiH i Republike Hrvatske o utvrđivanju granične procedure za željeznički granični prijelaz Šamac – Slavonski Šamac i Čapljina – Metković te napretku koji omogućavaju digitalne tehnologije u postupku graničnih kontrola. Također, ministar je govorio i o efektima primjene izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama i evidentnom smanjenju broja prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, samo u Federaciji BiH za 41,86%.

Zaključujući izlaganje, ministar Jusko je naglasio da je u cilju općeg ekonomskog napretka i jačanja stabilnosti svih zemalja jugoistočne Evrope potrebno na sve načine jačati regionalnu povezanost i prekogranične veze, u čemu će Evropska komisija imati Bosnu i Hercegovinu kao apsolutnog partnera.

Na kraju ministarskog sastanka, jednoglasno je podržana Deklaracija o sigurnosti cestovnog prometa koju će Ministarstvo uputiti u redovni postupak prihvatanja od nadležnih tijela.

Na marginama sastanka, ministar Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić su usaglasili kraj juna tekuće godine kao termin službene posjete komesarske Bulc Bosni i Hercegovini.

Back To Top