skip to Main Content

Crnadak

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozvao je investitore ove zemlje da ulažu u BiH, navodeći kao posebno interesantne oblasti turizam te transportni sistem.

Tokom razgovora s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zayed Al Nahyanom, Crnadak je kao oblasti za investiranje izdvojio i infrastrukturu (aerodromi i koridor 5-C), energetske projekte, prehrambenu industriju (meso, prerada voća, sokova i voda), namjensku industriju te preradu drveta.

Ministri vanjskih poslova su konstatirali da je vidljiv trend rasta trgovinske razmijene između BiH i UAE, čemu doprinosi i učešće bh. kompanija na tradicionalnom festivalu Sheik Zayed kao i redovito učešće privredne delegacije iz UAE na Sarajevo Business Forumu.

Crnadak je pozvao ministra Al Nahyana da posjeti BiH u cilju unapređenja saradnje i intenziviranja investicija iz UAE u BiH, po uzoru na postojeće projekte u regiji, poput Beograda na vodi, Air Serbia i drugih, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U okviru razgovora o bilateralnim odnosima razmotreni su načini daljnjeg unapređenja saradnje dviju zemalja kroz potpisivanje međudržavnih sporazuma te je Crnadak predložio konkretne aktivnosti u vezi  usuglašavanja nekoliko sporazuma koji su različitim fazama pripreme.

Ministar Crnadak informirao je Al Nahyana o događajima u Bosni i Hercegovini vezano za napredovanje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i provođenje reformi sa ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

Susret ministra Crnatka sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje UAE Al Nahyanom bio je prilika i za razgovore o saradnji koju dvije zemlje ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stavova o aktuelnim globalnim temama te razgovore o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Back To Top