skip to Main Content

Grad Beč je zajedno sa 30 evropskih gradova, među kojima su Dresden, Amsterdam i Zagreb, pokrenuo inicijativu kojom se želi osigurati opštedruštvena/subvencionirana stanogradnja. U svojoj rezoluciji Beč kao predvodnik inicijative i ostali gradovi zahtijevaju od Evropske komisije da “definiciju socijalne stanogradnje kao i odluku o ustupanju stanova prepuste državama članicama i njihovim regionalnim i lokalnim upravama”.

Povod za ovu inicijativu bile su pritužbe na mogućnosti socijalne stanogradnje u Švedskoj, Holandiji i Francuskoj. Cilj je da se onemogući uskraćivanje prava nakonkurentnost i subvencije, a članicama ostavi pravo definisanja kriterija za socijalnu stanogradnju.

U Beču je ovim povodom u četvrtak, 3. novembra, održan 15. “Bečki dan za istraživanja u stanogradnji” kojem je prisustvovao i njemački državni sekretar Gunther Adler. Austrija i Njemačka su jedine preostale članice Evropske unije u kojima funkcioniše subvencionirana stanogradnja. Beč je poseban uzor po ovom pitanju gdje 60 odsto stanovništva živi u 220.000 opštinskih stanova i 200.000 stanova u čijoj je izgradnji učešće imao i Grad Beč. Ovaj bečki model je dostupan svim građanima, ne samo ugroženim kategorijama stanovništva. Kirije u subvencioniranim stanovima niže su za 23 odsto nego u privatnim stanovima.

Bečki odbornik za stanogradnju Michael Ludwig naglašava da je stanovanje osnovno ljudsko pravo.

Zbog toga se gradovi moraju pravno osigurati da se stambenim prostorom ne ophodi proizvoljno kao prema robi na tržištu. Stanovanje koje svi mogu priuštiti je centralni preduslov za socijalni sklad društva, istakao je Ludwig.

/EUROCOMM-PR Sarajevo/

Back To Top