skip to Main Content

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova kojom upravlja vlasnik, Messer Group, u četvrtak, 05. oktobra u krugu kompanije u Rajlovcu proslavlja dvadeset godina svoga uspješnoga poslovanja u Bosni i Hercegovini. Messer je 1997. godine osnovao svoje prvo preduzeće u Mostaru pod nazivom Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje djelovanje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.
To znači da osim mostarskog društva u BiH egzistiraju i Messer BH Gas i Messer Tehnoplin koji se bave proizvodnjom, plasmanom i distribucijom plinova. Glavna postrojenja nalaze se u Zenici (kisikana) i u Sočkovcu (CO2).

U ovih dvadeset godina Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj
strategiji investiranja danas u bolje sutra.
To je potvrdio u svojoj izjavi i vlasnik kompanije Stefan Messer koji će prisustvovati svečanom obilježavanju jubileja.
„Ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno smo među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima. Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje
jesmo – u Sarajevu, glavnom gradu BiH, našoj centrali u kojoj se razvija strategija uspješnoga poslovanja. I planiramo ostati još dugo”, rekao je Messer.

Ova kompanija je među prvim stranim investitorima koji su došli u poslijeratnu BiH i razvijali svoj posao, ali ujedno i razvijali ekonomiju ove zemlje. Messer je proglašen i najvećim stranim investitorom od strane FIPA-e, a nekoliko puta je generalni direktor Ilievski dobio priznanje za najmenadžera te kompanija uvrštena među najpoželjnije poslodavce.
„Dvadeset godina je najbolji dio u aktivnome radnom vijeku jednog čovjeka. Taj najplodniji dio naših života Messer je ugradio u privredu Bosne i Hercegovine i u njen industrijski razvoj. Smatrali smo i dan danas smatramo da to ima smisla. Da se ovdje
mogu napraviti rezultati vrijedni spomena. I uspjeli smo da pokažemo da ništa nije nemoguće uz želju, rad, istrajnost, dobre namjere i viziju. Širili smo se od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru, za nas nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv“, istakao je Valentin Ilievski, generalni direktor Messera u BiH.
Nakon svečane proslave Messer će otvoriti još jedno postrojenje CO2 u Sočkovcu, a do kraja ove godine počet će s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.
„Nove investicije dovode do širenja, a širenje podrazumijeva i izvoz van granica našezemlje. Naredna godina bit će orijentirana na eksportiranje. Kao i narednih sto, koliko se najmanje mislimo zadržati ovdje“, poručuju iz Messera.

Back To Top