skip to Main Content

“Bosna i Hercegovina u globalnoj konkurenciji destinacija“ naziv je Prve menadžment konferencije hotelijera i ugostitelja u BiH – Hotel21, koja je danas počela u Sarajevu.

Azra Džigal, savjetnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo FBiH u uvodnom govoru rekla je da su ovakve konferencije  značajne, jer daju priliku da  se saslušaju stavovi struke i profiliš u formu akata koji će uticati na unapređenje  turizma. Napomenula je da se upravo radi na izradi važnih zakona u turizmu. Riječ je, između ostalog, o Novom Zakonu o ugostiteljstvu FBiH i Novom  Zakon o boravišnoj taksi FBiH, koji će se, kako je izrazila nadu, uskoro naći u Parlamentarno proceduri.

Pomenula je trend kategorizacije objekata, a u stalnom porastu je broj zahtjeva za kategorizaciju sa 4 ili 5 zvjezdica.  Trenutno imamo, kako je navela Džigal, preko 120 smještajnih objekata u FBiH koji spadaju u te kategorije. A ove godine je već podnijeto 30 zahtjeva za navedene kategorizacije.

Istakla je takođe da se aktivno radi na regionalnoj saradnji, što je važno pogotovu za goste iz dalekih zemalja. Kako je prokomentarisala oni neće doći samo u BiH, njih zanima Balkan. Upravo zbog toga cilj je kako kaže da se povežemo  za zemljama iz regiona i nastupamo zajedno na svjetskim  sajmovima.

Aleksandar Đurić, savjetnik  ministra za turizam i trgovinu Republike Srpske, takođe je istakao da ovakvi skupovi trebaju da daju smjernice resornim ministarstvima, koja će određenim aktima unaprijediti  vrlo važne i perspektivne oblasti  turizma na ovim prostorima. Istakao je da BiH sa hotelskim kapacitetima i sadržajima može biti konkurentna na svjetskom  tržištu, kao i sa uslugama koje pružaju veći gradovi u BiH, koji su interesantni za kratke turističke, konferencijske ili poslovne posjete. Ono što je važno jeste, naglasio je Đurić, da moramo unaprijediti infrastrukturu da ovakvi objekti budu lakše dostupni sa aerodroma, ali i glavnih komunikacijskih pravaca.

Tri organizatorice Konferencije: Maša Aganović, Belma Mujadinović i Mersiha Kurtanivić naglasile su ciljeve konferencije koja je okupila preko 35 panelista.

„Iako BiH doživljava ekspanziju u turizmu, mi smo zapravo na samom početku i pravi je momenat da stvorimo uslove da postanemo globalna destinacija. Na nama koji na bilo koji način djelujemo u ovoj industriji, je da sistematično i zajednički kreiramo BIH kao destinaciju i sliku te destinacije kona će da traje. Tu se prvenstveno misli na jedinstven duh destinacijskog brenda, na infrastrukturu, na sadržaj, na kadar. Pojedinac može puno, ali grupa sa zejdničkim ciljem može puno više. Na ovoj konferenciji želimo da povežemo sve direktne i indirektne  aktere kako bismo dali dodatnu snagu naporima kkoji se već sprovode. Želimo da napravimo prostor za razgovor da se ti procesi ubrzaju,“ izjavila je Belma Mujedinović.

Back To Top