skip to Main Content

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) za sada su odustali od štrajka nakon što je, juče,  okončan sastanak predstavnika radnika i uprave ovog preduzeća, a osnovni zaključak je da će se iznaći rješenje za isplatu plata.

Radnicima su trenutno neisplaćene tri zadnje plate, a tu su i višemjesečni zaostaci za uplatu doprinosa te su radnici najavili štrajk. Platu nisu dobili od januara, a od prošle sedmice su i bez direktora jer je Avdo Vatrić podnio ostavku.

U razgovoru za Fenu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je da će Vlada pokušati iznaći rješenje koje će biti kratkoročno kako bi radnicima bile isplaćene plate, a o dugoročnim rješenjima nije moguće govoriti u ovako kratkom roku.

Konaković je posebno izrazio razočarenje višim nivoima vlasti koji nisu pružili podršku da do ovoga ne dođe upozoravajući da je GRAS ključan za ovaj kanton u kojem su smještene brojne državne i međunarodne institucije.

– Preraspodjelom sredstava u budžetu osigurat će se isplata plate. Moguće je riješiti ovaj problem, ali nismo očekivali ovakav odnos federalnih vlasti od kojih smo zaslužili barem malo razumijevanja – smatra Konaković.

Podsjetio je da je u posljednje dvije godine penzionirano oko 300 osoba, za njih su isplaćene sve obaveze koje je GRAS imao prema državi. Ove godine trebalo bi biti penzionirano oko stotinu ljudi, a sve to kako bi ovo preduzeće zapošljavalo onoliko ljudi za koliko se može osigurati redovna isplata plata i doprinosa.

– To još uvijek nije moguće. Ovako radikalan potez Poreske uprave otežava nam posao i zadao nam je mnogo problema. Mjere koje poduzimamo smanjile su mjesečne gubitke, povećani su prihodi, smanjen je broj zaposlenih te nam je bila potrebna i podrška viših nivoa vlasti – kazao je Konaković.

Da GRAS prestane raditi jedan dan, ističe premijer KS, učenicima bi bio problem otići u školu, bolesnima i penzionerima u domove zdravlja ili bolnice, ali i kada GRAS ne radi, tvrdi Konaković, to je najvjerovatnije najveći udar i na ekonomiju Kantona.

Stoga, rješenjem koje će sutra iznaći Vlada KS bit će kupljeno malo vremena, kaže Konaković, ali o trajnom rješenju za ovo pitanje ne može se govoriti u ovako kratkom vremenu. No, najavio je, bit će ubrzano provođenje nekih mjera poput uvođenja prinudne uprave u GRAS.

Naime, Poreska uprava FBiH blokirala je račune GRAS-u, firmi koja se već godinama bori s velikim dugovanjima, a prema posljednjim podacima, dug GRAS-a iznosi blizu 120 miliona KM.

(Fena)

Back To Top