skip to Main Content

Kompanije i institucije širom svijeta sumiraju gubitke cyber napada koji je omeo rad luka, bolnica i banaka.

Iz Ukrajine, koja je najteže pogođena i odakle se pretpostavlja da je napad krenuo, su kazali da su ključni državni subjekti osigurani, iako je svakodnevni život i dalje pod utjecajem napada s obzirom da ne rade bankomati, izvještava AP.

Dok intenzitet cyber napada koji traje već dva dana opada, iz ukrajinske vlade je saopćeno da su “svi strateški subjekti, uključujući one koji su uključeni u državnu sigurnost, funkcioniraju normalno.”

Međutim, veliki broj drugih, nestrateških subjekata, uključujući desetine banaka i drugih institucija, i dalje se bori za povratak na internet.

Osim Ukrajine, s posljedicama napada se bore kompanije i institucije u Italiji, Indiji, Danskoj, SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji, Rumuniji.

– Čini se da je cilj posljednjeg cyber napada ometanje, a ne ucjena – rekao je Brian Lord, bivši zamjenik direktora za obavještajne i informatičke operacije u britanskoj obavještajno-sigurnosnoj organizaciji GCHQ i sadašnji izvršni direktor privatne sigurnosne firme PGI Cyber, izvještava Reuters.

– Meni ovo počinje izgledati kao da neka država djeluje kroz mrežnog posrednika (proxy)… kao neka vrsta eksperimenta da vide šta će se dogoditi – kazao je Lord za Reuters.

(FENA)

Back To Top