skip to Main Content

Predstavnici drvne industrije u Bosni i Hercegovini poboljšali su komunikaciju s resornim ministarstvima i Vladom Federacije BiH te smatraju da su veliki izgledi da problemi u tom perspektivnom sektoru budu riješeni. Istakao je to potpredsjednik grupacije šumarstva i drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH Suhad Ećo na jučerašnjoj konferenciji za medije o drvnoj industriji, navodeći da je i dalje osnovni problem nedostatak kvalitetne sirovine.

Naglasio je da sektor mora biti uređen zakonski, uz preciziranje prioriteta.

– Prednost se mora dati firmama koje se bave finalnim proizvodom, treba uvesti takse i zabraniti nekontrolisanu sječu šume – poručio je Ećo. Kaže da su firme iz BiH na evropskom tržištu prepoznate po kvalitetnim proizvodima.

Potpredsjednik grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH Muhamed Pilav najvećim problemom smatra izvoz poluproiozvoda niske vrijednosti kao što su balvani, daska i ogrjevno drvo.

– U tome je mnogo sirovine koja je ukradena. Prema procjenama, pola sirovine je kupljeno legalno, a pola ukradeno – rekao je Pilav. To je, istakao je, ozbiljan problem koji hitno mora biti riješen. Smatra da je rješenje uvođenje izvozne takse ili zabrana izvoza poluproizvoda.

BiH je u protekloj godini izvezla 38 posto finalnih proizvoda. Veliki je postotak izvoza sirovine i rezane građe. Komorski sistem apeluje na vlasti da se pomogne ovom sektoru da se uvede kriterij za raspodjelu sirovine.

(Fena)

Back To Top