skip to Main Content

Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, organizovalo je prvi u nizu sastanaka koji se očekuju u narednom periodu o temi razmatranja mogućnosti ukidanja nameta privredi. Kako je istaknuto, Dokument sa cjelokupnom analizom i prijedlozima za ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta privredi je urađen na nivou Kantonalne privredne komore Tuzla.

Kroz rasprave koje će biti organizovane u okviru svih komorskih udruženja pokušat će se doći do kvalitetnijih rješenja, dopuna i izmjena tog dokumenta kako bi se što kvalitetnije finalizirao dokument koji bi bio pokretač inicijative za olakšice privredi u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i šire. Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam prvo je komorsko Udruženje koje ulazi u ovu raspravu a kojoj su prisustvovali  predstavnici Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj, te Ministarstvaza privredu Tuzlanskog kantona. Bila je ovo prilika da predstavnici resornih ministarstava u razgovorima sa privrednicima dobiju informacije o tome šta su konkretni problemi, zahtjevi, prijedlozi privrednika a kako bi ih ugradili u inicijativu i što kvalitetnije pristupili rješavanju ovog problema koji godinama opterećuje i usporava privredu u Bosni i Hercegovini. U konačnici, izvući će se zaključci sa svih sjednica odbora svih komorskih udruženja, formirati jedan generalni zaključak koji će biti ugrađen u dokument kojim će se inicirati promjene i potaknuti smanjenje parafiskalnih nameta privredi.

„Značajno je razgovarati sa privrednicima i iz prve ruke, u direktnom kontaktu doći do informacija o problemima  koji ih opterećavaju. Tako će biti lakše doći do rješenja a to je u konačnici cilj svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Moramo stvoriti uslove, ambijent, kako bi očuvali postojeći nivo priveđivanja, podstakli privedu na razvoj, nove iskorake, omogućiti dolazak stranih investitora. Nameta našoj privredi zaista ima i više nego je to potrebno. Sa zadovoljstvom mogu reći, kada je ova tema u pitanju, da iz oblasti turizma stiže prvi korak, prvi pokušaj da se olaška privredi. Zakon o turizmu FBiH je ukinuo turističku taksu pa je i to jedan korak pomoći privredi, ali tu se ne smije stati. Treba pronaći sve mogućnosti za olakšavanje razvoja privrede“, izjavio je Mirsad Gluhić ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi Tuzlanskog kantona.

Da je svima dobro poznato kako je privreda u BiH preopterećena raznim nametima, naglasio je i Kasim Selimović, predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla. Istakao je da se oko 3.000 parafiskalnih nameta nalazi na plećima privrede BiH. 

„Konkretno, među silnim nametima o kojima smo razgovarali su i oni koje nam donose Zakon o šumama, notarska tarifa. Za dokumentaciju koja prati proizvode animalnog porijekla smatramo da je potpuno nepotrebna. Svjedocima smo da se već dugo samo obećanjima i raspravama pomaže privredi, a konkretnog pomaka nije bilo. Opterećenja su ogromna i stvaraju veliki i teški uteg privredi koji joj sprječava razvoj. Kada je u pitanju inicijativa Vlade TK za povećanjeminimalnog ličnog dohotka, smatramo da je nerealna inicijativa, još jedno opterećenje privredi. Mi ćemo podržati tu inicijativu ali mislimo da nije realna i izvodiva“, izjavio je predsjednik Selimović. Još jednom je naglasio kako su prevelika, kako u određenim segmentima privreda TK ima veća opterećenja od bilo kog drugo kantona na području Federacije i da je neophodno poduzeti konkretne korake kako bi se pomoglo opstanku i razvoju privrede na području Tuzlanskog kantona.

Back To Top