skip to Main Content

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posjetio je, juče, opštine Berkovići i Ljubinje i obišao proizvodne pogone kompanije „Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, sa tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništva.

„Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više“, istakao je tokom posjete ministar Šarović i naglasio da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića. „ Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona“, istakao je ministar dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100% kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi preko 4 miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne opštine.

 

Back To Top