skip to Main Content
Sofija Jusko Pejic

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i sekretar ovog ministarstva Igor Pejić, na poziv ministra prometa, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Ivayla Moskovskog u Sofiji učestvuju na Konferenciji visokog nivoa o evropskom multimodalnom teretnom prometu.

Na Konferenciji su predstavljeni značaj i mogućnosti multimodalnog prijevoza tereta, posebno u kontekstu 2018. godine, godine evropske multimodalnosti.

Na marginama Konferencije, komesarka Violeta Bulc je održala sastanak sa svim ministrima i delegacijama zemalja zapadnog Balkana i informirala učesnike o temama i projektima kojima će Evropska komisija posvetiti poseban značaj u sljedećem periodu.

Teme i projekti će biti posvećeni: sigurnosti cestovnog prijevoza, multimodalnom prometu, graničnim prijelazima te posebnim parking mjestima za teretni promet, a ovo je posebno važno za projekte koje planira Bosna i Hercegovina.

Ministar Jusko je komesarki Bulc i ministrima zapadnog Balkana predstavio stanje u oblasti prometa u BiH, status izvedenih radova na mostu Svilaj, status mosta Gradiška, s naglaskom na mogućnost da pristupnu cestu u Gradišci finansira Evropska komisija, te aktivnosti u vezi sa planiranom gradnjom mosta preko rijeke Tare.

Komesarka Bulc je posebno pohvalila Bosnu i Hercegovinu u svim segmentima iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Nakon sastanka, sa komesarkom Bulc je održan bilateralni sastanak na kojem su predstavljeni detalji svakog od projekata te intenzivirane aktivnosti oko posjete komesarke Bulc Bosni i Hercegovini, planirane za polovinu tekuće godine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Back To Top